Ostekake med bringebær og jordbær
24 cm springform
Ingredienser:1 pk. gjende kjeks
150 gr. smør (ikke margarin)
300 gr. Philadelphia-ost
3 dl melis
1 ts. vaniljesukker
2,5 dl. kremfløte
1 pk Freia bringebærgele
500 gr. bringebær
1 pk. Freia jordbærgele
500 gr. jordbær
5,5 dl. vann
Fremgangsmåte:
Knus kjeksen godt, jeg bruker en stor tresleiv og hakker kjeksen med.
Smelt smøret og bland det godt med kjeksen. Kle bunnen i springformen med bakepapir og trykk ut kjeksblandingen til en jevn og fin bunn. Sett den i kjøleskapet i minimum 30 minutter.
2. Kok opp 2,5 dl. av vannet og bland ut pulveret til bringebærgeleen, sett dette til avkjøling.
Pisk krem av fløten.
Bland ostemassen og kremen forsiktig. Bland så inn geleen forsiktig og deretter halvparten av bringebærene.
Hell massen over bunnen og tilsett resten av bringebærene. Settes i kjøleskap til det er stivt.
3. Kok opp 3 dl. vann og bland ut jordbærgeleen, avkjøl. Rens og del jordbærene og legg de pent ut over den stivnede ostemassen. Hell den avkjølte geleen forsiktig over bærene og sett kaken i kjøleskapet til geleen er helt stiv.
For å løsne kaken fra formen bruk en slikkepott eller noe annet egnet til å løsne den fra sidene i formen før formen åpnes (jeg bruker en stekekniv med silikonbelegg for ikke å skade formen).
Jeg bruker Cemo ekte vaniljesukker. Dette er det beste vaniljesukkeret jeg har funnet i butikken, og er nesten like bra som det mammaen min lager selv ;)
Suksessterte
24 cm springform
Bunn:
4 eggehviter
150 gr malte mandler
150 gr melis
Krem:
4 eggeplommer
125 gr sukker
1 ts vaniljesukker
150 gr mykt smør
Pisk eggehvitene stive, bland malte mandler og melis godt.
Min lille hjelper Patrick (11) i bakgrunnen med forkle han har sydd selv!
Bland mandel/melis blandingen godt inn i de stivpiskede eggehvitene og fordel massen jevnt i springformen, jeg bruker bakepapir i bunn av formen. Dette gjør det lettere å få bunnen over på et fat.Bunnen stekes på 160-175 c i 30-35 minutter. Avkjøl bunnen.
Bland eggeplommer, fløte, sukker og vaniljesukker i en kjele.
Varm det opp over svak-middels varme mens du rører. Når blandingen tykner og får krem konsistens, ta kjelen av platen, avkjøl og rør inn det myke smøret(Hvis smøret ikke har rukket å bli helt mykt er det lurt å røre det inn i små mengder av gangen rett etter at du har tatt kjelen av plata. Hvis man har i for mye av gangen kan kremen skille seg.) Sett den kjølig til den stivner.
Legg bunnen på et serveringsfat, bre over kremen, sett den kaldt så kremen stivner skikkelig og pynt den når den er kald.
Vi har pyntet med sjokade og malte mandler denne gangen. men hakkede mandler(eller mandelflak) er også fint.
Bildene her viser kaken i 30cm. da dobler jeg bare oppskriften. i 26 cm form bruker jeg 1 og 1/2 ganger oppskriften ;o)
Jeg lagde også en 24cm kake denne gangen. Den på 30 cm skulle leveres til et arrangement på skolen til sønnen min, og vi måtte jo ha noe godt her i huset også :P
Min bestemors idiotsikre sukkerbrød!
(Hun får æren for denne oppskriften, selv om den egentlig er fra en kokebok for barn fra 1960-70-tallet)
Til en 24cm form trenger du:
6 egg
180 gr sukker
90 gr hvetemel
90 gr potetmel
1 stor ts bakepulver
1 ts vaniljesukker
Til 26 cm springform trenger du:
8 egg
240 gr sukker
120 gr hvetemel
120 gr potetmel
1 1/2 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker
Pisk egg og sukker til stiv eggedosis.
Sikt og vend inn det tørre, og hell røren i en smurt og melet springform.
Stekes midt i ovnen på 180grader i 30-45 min
Grunnoppskriften her er 30gr sukker og 30gr mel (15gr hvetemel og 15gr potetmel) pr egg, og mengden med bakepulver og vaniljesukker reguleres etter de andre ingrediensene.
Jeg buker denne når jeg lager diverse bløtkaker.
Mine yndlings-fyll er jordbærkrem eller bringebærkrem og banan.Til jordbærkremen bruker jeg friske bær som jeg renser og kjører med stavmikser. For at kremen ikke skal bli for bløt lar jeg jordbærmosen stå å renne av i en fin sil eller et kaffefilter før jeg blander med stivpisket krem.
Jeg deler sukkerbrødet i to, og bruker saften fra jordbærene til å dynke den øverste delen. Har jordbærkremen inni, og pynter kaka med krem og hele bær.
Det er sikkert kjempegodt å bruke kiwi på og i denne kakka også, men det er jeg allergisk mot, så da er det ingen andre i familien som får det heller :P
Til bringebærkremen bruker jeg samme fremgangsmåte. Men denne kaka deler jeg i tre, det underste laget dekker jeg med bringebærkrem, det øverste dekker jeg med krem og bananskiver. Så pynter jeg kaka med krem, bær og bananskiver.