Fra 4 måneder
Fruktmoser
Jeg fryser nesten alle fruktmosene i is-terningformer og har de ferdig fryst over i en bokser med lokk i fryseren. Det gjør det lettere å ta den mengden man trenger til feks. smaksetting av grøt. Jeg smelter de i kokende vann før jeg blander i grøtpulver. Da kan man lett mikse de forskjellige smakene. En stor hit her i huset har vært risgrøt med sviskemos og mos av pære og banan.
Mos av avokado, banan og mango
Holder til 8 porsjoner
Du trenger:
2 store avokadoer
1 stor mango
3 bananer
Skrell og del mangoen og bananene i mindre biter, del avokadoene og ta ut avokado-kjøttet. Ha alt i en bolle og kjør til en fin glatt masse med stavmikser.
Jeg fryser i små plastbokser, og tar opp en porsjon kvelden før den skal brukes, og lar den tine i kjøleskapet.
Sviskemos og Aprikosmos
Her buker jeg samme oppskriften for begge.
Du trenger:
ca.20 svisker eller tørkede aprikos
ca.20 svisker eller tørkede aprikos
Vann
Ha svisker/aprikoser i en kjele og ha i nok vann til å dekke de. kok opp, og la de koke i ca 5-10 minutter, til de er helt myke. Ha sviskene/aprikosene over i en bolle(jeg bruker sylinderbollen som tilhører stavmikseren min) og kjør de med stavmikseren til de er helt most, om nødvendig tilsett kokevann til du får passe konsistens. Det varierer litt hvor mye vann de tørkede fruktene tar til seg under koking, så her må man bare bruke skjønn.
Eple- og plommemos
Du trenger
4 mellomstore epler (Helst epler som er litt melene, da de blir gode og myke når de koker)
4 store plommer
Vann
Skrell og del både plommene og eplene, husk å fjerne kjernehusene fra eplene.
Ha bitene i en kjele og ha på nok vann til å dekke fruktbitene. Kok til eplebitene er møre, dette vil variere ut fra hvilke epler man bruker.
Ha fruktbitene i en egnet beholder, og kjør med stavmikser til det er en fin glatt mos.
Ha bitene i en kjele og ha på nok vann til å dekke fruktbitene. Kok til eplebitene er møre, dette vil variere ut fra hvilke epler man bruker.
Ha fruktbitene i en egnet beholder, og kjør med stavmikser til det er en fin glatt mos.
Pære- og bananmos
Du trenger:
3 store gråpærer
2 bananer
Skrell og del pærene, husk å fjerne kjernehuset. Skrell og del bananene. Ha det over i en egnet beholder og kjør med stavmikseren til du har en glatt fin mos.
Grønnsaksmoser

Jeg blander i en teskje med enten usaltet smør eller rapsolje når jeg har varmet maten, da blir den litt lettere å spise, og konsistensen blir bedre.
Grønnsaksmos med kålrot, søtpotet og gulrot
Ca.16 porsjoner
Du trenger:
1 liten kålrot
3 mellomstore søtpoteter
4-5 store gulrøtter
En liten bit ingefær
Vann
Skrell og del kålrot, søtpotet og gulrøtter. Del de i ca like store biter, da alle tre grønsakene har omtrent samme koketid. Jo mindre biter du har, jo kortere blir koketiden.
Skrell og finhakk ingefæren.
Ha alt i en kjele og hell over nok vann til å dekke alt. Kok under lokk til grønsakene er møre. Ha grønsakene i en blender og kjør til du har en fin mos, spe med litt av kokevannet, så du får en fin konsistens som ikke blir for tykk for barnet.
Mos av brokkoli eller blomkål
Ca 3 porsjoner
Du trenger
1 blomkål eller brokkoli
1 hvitløksfedd
Vann
Skyll, rens og del blomkålen/brokkolien, og del den i biter.
Ha den i en kjele sammen med finhakket hvitløk. Og kok under lokk til den er mør. Sil av vannet og kjør med stavmikser til det er en fin glatt mos.
Fra 6 måneder
Siden lille trille blir 6 måneder i dag, er det ikke så mange oppskrifter her enda :P
Pastagryte med linser
Ca 14 posjoner
Du trenger:
1/2 løk
1 fedd hvitløk
1 fedd hvitløk
1 squash
4-5 tomater
4-5 gulrøtter
2 dl grønne linser(eller en boks ferdig utvannede)
2 ss tomatpuré
5 dl fullkornspasta (jeg bruker pastaskruer, men alt fungerer)
Vann
1/2 ts chillipulver
1/2 ts malt koriander
2 ss rapsolje
Skrell gulerøtter, hvitløk og løk. Finhakk løken og hvitløken og del gulrøttene i terninger på ca 1/2 cm. Sett en stor kjele på plata og varm den opp. Ha i olja og fres løk, hvitløk, gulrøtter og krydder til løken er blank. Ha i tomatpuré og fres litt til for å få bort den råeste smaken av tomatpureen.
Del og ha oppi tomatene og squashen. Hell over vann til det er ca 1 cm over grønsakene, og ha deretter ferdig utvannede linser (hvis du bruker tørre linser må disse vannes ut i minimum 20 minutter før de helles opp i gryta) og pasta, fyll på med mer vann hvis det er nødvendig.
Kok til pastaen er ferdig, og gulerøttene møre (ca 10 minutter)
Bruk en sleiv og ha alt over i en blender, ikke ta med alt vannet, da blir det suppe. Kjør i blender til det er passe konsistens. Jeg blander i en ts. usaltet smør eller rapsolje før jeg serverer det, for da syns lille trille det er bedre å spise.
Jeg har planer om å utvide denne oppskriften med karbonadedeig etter hvert. da kommer jeg tilbake med ny oppskrift :)
Lammegryte med linser og pasta
Til ca 12 porsjoner trenger du:
Ca 300 gr lammekjøtt i terninger (jeg har brukt fårikål kjøtt av lam, som jeg har ren-skjært for ben og fett)
4 mellomstore gulrøtter
4 mellomstore gulrøtter
1 rød-løk
1 kinesisk hvitløk eller to fedd hvitløk
1 boks ferdig utvannede røde linser (Husk å vanne ut linsene hvis du bruker tørre)
1 squash
1 boks grovhakkede tomater
1 ts malt koriander
1/2 ts chilipulver
2 dl fullkornpasta
2 ss tomatpuré
8 blader basilikum
2 ss rapsolje
4 dl lammekraft (jeg har kokt lammekjøtt med bein, sammen med 2 kinesiske hvitløk og 2 røde chili, Kjøttet bruker vi i en indisk inspirert gryte).
2 dl vann
Finhakk løk og hvitløk. Del gulrøttene i terninger på ca 1/2 cm. Del squashen i 1/2 cm tykke skiver, og del de i to.
Varm oljen i en kjele, og blank løken sammen med hvitløken. Ha i krydderet og surr litt til. Ha så oppi kjøttet, og brun dette lett. Ha deretter i tomatpureen og brun litt til. Ha så oppi gulrøttene, kraft, tomater, linser og vann, rør godt.
Ha så i squash og pasta, la det koke til pastaen og gulrøttene er møre.
Finhakk basilikum og bland det med den ferdige gryta før det kjøres til passe konsistens i blender.
Kylling med ris og grønnsaker
Til ca 14 porsjoner trenger du:
400 gr kyllingkjøttdeig
1 mellomstor søtpotet
1 rød-løk
1 hvitløk
1 boks grønne linser
1 aubergine
1 boks grovhakkede tomater
8 dl vann
1/2 ts malt koriander
1/2 ts chillipulver
2 dl fullkornris
4 ss tomatpuré
4 dl kokosmelk
2 ss rapsolje
Finhakk løk og hvitløk (jeg bruker hakkedelen på stavmikseren, da slipper jeg "løktårer"), Skrell og del søtpoteten, bitene bør være ca fingernegl store, og ikke så tykke, da vil de bli møre omtrent likt med at risen er ferdig kokt. Vask og del auberginen i ganske store biter, de koker fort i stykker hvis de er for små.
Ha rapsolje og krydder i en stor kasserolle, når oljen er varm, vil oljen "boble" rundt krydderet. Ha i løk og hvitløk, fres til løken er blank, ha da i kjøttdeigen og varm den så den blir grå i overflaten mens du hakker den og rører den sammen med løkblandingen.
Ha i tomatpureen og rør godt så ikke kjøttblandingen steker, men du får fordelt tomatpureen godt. Hell over tomater og vann, ha i ris og søtpotet. Kok opp og ha deretter i auberginen, rør godt og la det småkoke under lokk til risen er ferdig og søtpoteten er mør. Ha i kokosmelk, og kok opp.
Ta kasserollen av platen og la det avkjøle seg litt før du kjører alt i en blender eller med stavmikser. Jeg ville brukt blender, men måtte ty til stavmikseren, fordi jeg har klart å knuse glasskolben på blenderen min :P
Jeg lager porsjoner på mellom 150- og 170 gr.
Ha rapsolje og krydder i en stor kasserolle, når oljen er varm, vil oljen "boble" rundt krydderet. Ha i løk og hvitløk, fres til løken er blank, ha da i kjøttdeigen og varm den så den blir grå i overflaten mens du hakker den og rører den sammen med løkblandingen.
Ha i tomatpureen og rør godt så ikke kjøttblandingen steker, men du får fordelt tomatpureen godt. Hell over tomater og vann, ha i ris og søtpotet. Kok opp og ha deretter i auberginen, rør godt og la det småkoke under lokk til risen er ferdig og søtpoteten er mør. Ha i kokosmelk, og kok opp.
Ta kasserollen av platen og la det avkjøle seg litt før du kjører alt i en blender eller med stavmikser. Jeg ville brukt blender, men måtte ty til stavmikseren, fordi jeg har klart å knuse glasskolben på blenderen min :P
Jeg lager porsjoner på mellom 150- og 170 gr.
Pastagryte med karbonadedeig
Ca 14 porsjoner
Du trenger:
400 gr karbonadedeig
1 løk
1 squash
5 tomater
5 gulrøtter
2 dl grønne linser(eller en boks ferdig utvannede)
125 gr tomatpuré (de små hermetiske boksene er 125 gr)
1 liten boks sjampinjong
1 liten boks sjampinjong
250 gr fullkornspasta (jeg bruker pastaskruer, men alt fungerer)
Ca 1 og 1/2 l vann
1/2 ts chillipulver
1/2 ts malt koriander
2 ss rapsolje
)eventuelt litt kruspersille, koriander eller andre friske urter etter smak, jeg hadde også ca 1 dl asparges-bønner etter vår middag jeg hadde i)
Skrell og finhakk løken, skrell og del gulrøttene i terninger på ca 1/2 cm. Vask og del tomatene og squashen.
Varm oljen i kjelen, ha i krydder og løk. surr til løken er blank.
Ha i karbonadedeigen og brun den lett og ha i tomatpureen og hell over vann.
Vent til det koker opp. ha i resten av ingrediensene og kok til pastaen er al dente og gulrøttene er møre.
Kjør i blender til konsistensen er passe. del i porsjoner og frys :)
Jeg hadde i basilikum og kruspersille, jeg venter med de friske urtene til jeg kjører det i blenderen.
)eventuelt litt kruspersille, koriander eller andre friske urter etter smak, jeg hadde også ca 1 dl asparges-bønner etter vår middag jeg hadde i)
Skrell og finhakk løken, skrell og del gulrøttene i terninger på ca 1/2 cm. Vask og del tomatene og squashen.
Varm oljen i kjelen, ha i krydder og løk. surr til løken er blank.
Ha i karbonadedeigen og brun den lett og ha i tomatpureen og hell over vann.
Vent til det koker opp. ha i resten av ingrediensene og kok til pastaen er al dente og gulrøttene er møre.
Kjør i blender til konsistensen er passe. del i porsjoner og frys :)
Jeg hadde i basilikum og kruspersille, jeg venter med de friske urtene til jeg kjører det i blenderen.
Gul kyllinggryte
gir 6 porsjoner á ca. 200 gr.
Du trenger:
1 kyllingfilet
1 søtpotet
1 squash
1 liten boks mais
1/2 løk
Ca 10 sherrytomater
1/2 liter vann
1/4 ts curry pulver
1/4 ts malt koriander
Del kyllingfileten i biter på a 1x1 cm, Skrell og del søtpoteten i like store biter. Skrell, og del squashen i halve skiver på ca 1/2 cm tykkelse. Vask og del tomatene i to. Ha alle ingrediensene unntatt kyllingen i en kjele og kok opp. Ha deretter i kyllingen og skru varmen på det laveste, la det syde og trekke til søtpoteten er mør og kyllingen er "hvit" hele veien gjennom.
Kjøres i blender til der er passe konsistens. Jeg måler opp porsjonene med en øse jeg har. en øse er ca. 100 gr. 2 øser er en passe middagsporsjon til lillegull, men du må regulere mengden etter ditt eget barn.
Fra 8 måneder.
Rød og hvit fiskegryte
Ca. 7 porsjoner á 300 gr.
Du trenger:
2 store gulrøtter
4 små poteter kokfaste
3 mellomstore søtpoteter
1 mellomstor blomkål
300 gr laks og torsk i terninger (jeg kjøper poser med ferdige terninger fra frysedisken på rema 1000)
1 ts hot madras curry powder (kjøper bokser med krydder på innvandrerbutikk)
1/2 ts chilli powder
1/2 ts chilli powder
1/2 l vann
Skrell og rens grønsakene. Gulrøtter og søtpotet deles i biter på ca 1x2 cm, potetene i 1x1 cm og blomkålen i stykker på ca 3x2 cm(jeg delte blomkålen i 16 biter).
Ha alle grønsakene og krydderet i en kjele sammen med vannet. Kok opp og skru ned platen på middels varme.
Ha i fisken (frossen) og la den dampe på toppen av grønnsakene. La det trekke i ca 10 minutter. Da vil grønsakene være møre, og fisken gjennomvarm.
Løft ut fiskebitene, og ha de i en stor bolle. Del fisken i biter som er små nok til at barnet kan spise de (blir de litt store er det bare å dele de med en skje mens barnet spiser). Ha grønsakene og kokevannet i blenderen og kjør til det har en passe konsistens, ha det over i bollen sammen med fisken, og bland godt.
La det avkjøles i bollen, og del i passe porsjoner. Jeg bruker zip-lock poser å fryser i, tar opp en pose dagen før den skal brukes, og lar den tine i kjøleskap. Varmer opp enten i vannbad eller i micro.
Du trenger:Ha alle grønsakene og krydderet i en kjele sammen med vannet. Kok opp og skru ned platen på middels varme.
Ha i fisken (frossen) og la den dampe på toppen av grønnsakene. La det trekke i ca 10 minutter. Da vil grønsakene være møre, og fisken gjennomvarm.
Løft ut fiskebitene, og ha de i en stor bolle. Del fisken i biter som er små nok til at barnet kan spise de (blir de litt store er det bare å dele de med en skje mens barnet spiser). Ha grønsakene og kokevannet i blenderen og kjør til det har en passe konsistens, ha det over i bollen sammen med fisken, og bland godt.
La det avkjøles i bollen, og del i passe porsjoner. Jeg bruker zip-lock poser å fryser i, tar opp en pose dagen før den skal brukes, og lar den tine i kjøleskap. Varmer opp enten i vannbad eller i micro.
Ovnsbakt laks med grønnsaker og kokosmelk
400 gr laks
3 mellomstore gulerøtter
Toppene av en stor brokkoli
3 poteter
1/2 søtpotet
1/2 løk
Saften av 1/2 sitron
165 ml kokosmelk
4 ss rapsolje
1 dl vann
1/2 ts malt kumin
1/4 ts malt koriander
1/4 ts chilipulver
1/4 ts gurkemeie
Del laksen i terninger på ca 1x1 cm. Skrell og del poteter, gulrøtter og søtpotet i tynne skiver, og fordel de i bunnen av en ildfast form, ha over oljen. Finhakk løken og ha den i formen, Del brokkolien i små topper og legg de på toppen av de andre grønsakene. Bland kokosmelken med vann, sitron og krydder og hell det i formen. Legg på laksebitene, og dekk formen. Jeg bruker en ildfast form med lokk, men man kan godt bruke aluminiumfolie.
Bakes i ovnen på 200 grader i 50 minutter.
Kjør med stavmikser eller blender til passe konsistens, her kan vi fint ha ganske grov konsistens nå, men så blir lillegull straks 9 måneder også :)
Kjør med stavmikser eller blender til passe konsistens, her kan vi fint ha ganske grov konsistens nå, men så blir lillegull straks 9 måneder også :)
Servert på kardemommeby tallerken jeg har hatt siden jeg var liten :)
Klin Kokos Kylling
Du trenger:
300 gr kyllingkjøtt
1 søtpotet
1 squash
1 1/2 dl ris (jeg bruker basmati)
1 liten løk
1/2 kinesisk hvitløk
1 boks mais
1 boks kokosmelk
1 ts gurkemeie
1/4 ts karripulver
1/2 l vann
Del kyllingen i terninger på ca 1 x 1 cm.(denne gangen brukte jeg kjøtt fra en butikkstekt kylling, da resten av familien hadde kyllingsalat til middag). Skrell og del søtpotet og squash. Søtpoteten skjæres i veldig små biter, mens squashen fint kan deles i skiver på ca 1/2 cm. Rens og finhakk hvitløk og løk. Ha alle ingrediensene i en stor kjele, og kok opp. La det småkoke i ca 20 minutter, da er risen ferdigkokt, og søtpotet og kylling mør. Jeg kjørte gryta en kjapp tur i blenderen, for å få bitene passe store til mini :)
Risen gjør gryta mye tykkere i konsistensen enn på bildet.
Hvis du vil servere denne gryta til voksne også, kan man bare ta av en porsjon til minstemann, og tilsette litt salt og mer karri til de voksne :)
Bærgrøt
Du trenger:
400 gr frosne jordbær
400 gr frosne bringebær
400 gr frosne blåbær
1/2 l vann
3 toppa ss maizena
Ha bærene og 2 dl vann i en kjele og kok opp, la det småkoke i ca 15 minutter. Bland mazena i resten av vannet og tilsett det til de kokende bærene mens du rører godt. Jeg kjørte det litt med stavmikseren for å få delt jordbærene litt, da de ble for store for lillegull. Serverer denne som dessert til junior, med 1 ss gresk yoghurt til :) Syns du den blir litt løs i konsistensen, kan du tilsette mer maizena, bar husk å blande det ut i kaldt vann først, eller blir det klumper ;)
Laks og torsk med grønnsaker og appelsinsaus
Du trenger:
300 gr laks og torsk i terninger (jeg bruker frossen fisk)
2 poteter
2 gulrøtter
2 persillerøtter
1 aubergine
1 søtpotet
1 brokkoli
Saus:
Saften av 2 appelsiner og 1 sitron
2 ss smør
2 ss hvetemel
2 dl av kokevannet til grønnsakene
1 litenløk
Del brokkolien i små buketter, skrell og del stilken i biter på ca 1/2 x 1/2 cm og legg dette i bunnen av dampdelen/på damp risten. Skrell og rasp søtpotet, persillerot, gulrot og potet og ha dette i kjelen. Skjer auberginen i skiver på ca 1/2 sm og legg de på toppen av de andre grønnsaken. Legg fisken på damprist og ha den på toppen av grønnsakene(eventuelt damp fisken i egen kjele)
Når jeg bruker frossen fisk i terninger, er grønsakene møre, når fisken er ferdig. Jeg har alt over i en stor bolle, og bruker en stekespade til å dele de grønsakene og fisken som er for store biter til junior, til mindre passe biter.
Skrell og finhakk løken, og press saften av appelsin og sitron. Ha smør i kjelen, og smelt det. Ha i løken og surr den til den er blank. Ha i mel, og rør godt. Ha i litt og litt av appelsin/sitronsaften, og spe ut til en ganske tynn saus med grønnsaksvannet. Ha sausen over grønsakene og fisken og bland godt. Frys i porsjoner på ca 200 gr.
Vegetargryte (Masor Dahl for baby)
1 dl brune bønner
2 dl røde linser
4 dl vann
1 boks grovhakkede tomater
1/2 liten løk
1/2 kinesisk hvitløk
Ca 1x1 cm ingefær
1/2 ts gurkemeie
1/4 ts malt koriander
1/4 ts malt kumin
1/8 ts garam marsala
1 ss olje
Legg linsene og bønnene i vann, de må stå minimum 2 timer, for at bønnene skal bli myke nok før koking. Ha linsene, vannet og krydderet i en kjele og kok opp. Ha i tomatene og kok til bønnene er møre. Etterfyll med mer vann hvis nødvendig. Finhakk hvitløk, løk og ingefær og stek det i oljen til løken er blank og myk. Ha det over i kjelen og rør godt. Ha gjerne i en ss med smør eller olje per porsjon rett før servering.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar